18 души бяха ранени при пожар в метрото на хонконг в пиковите часове днес, предаде ДПА. Хонконгските власти арестуваха мъж за палежа.

Полицията заяви, че няма данни дали пожарът е терористична атака. Командващият районното полицейско управление Куок Пак-чун заяви, че докато го отвеждали в болница, 60-годишният мъж е казал на спасителите, че той е подпалил пожара поради лични причини, които не уточнил. "Говореше несвързано", добави полицейският командир.

Според полицията при палежа е използвана запалителна течност.

Видеоклипове от пожара, разпространени в социалните мрежи, показват хаотична сцена. Един човек лежи на платформата, докато хората се опитват да потушат огъня по панталоните му, използвайки собствените си дрехи.

Двама от ранените са в критично състояние, а състоянието на шестима се оценява като сериозно. 10 от ранените са в стабилно състояние. Сред пострадалите има 7 мъже и 11 жени, макар че официалната информация не уточнява дали сред тях се включва заподозреният.

Стотици полицаи и пожарникари реагираха на пожара, който доведе до затварянето на натоварената станция Цим Ша Цуй в центъра на оградения град Коулун.

Подобни инциденти са рядкост в Хонконг. Богатият азиатски финансов център има репутация на безопасен град със сравнително малко престъпления, свързани с насилие, отбелязва ДПА.