Поне 11 200 военнослужещи трябва да се включат в контингент за миротворческа мисия в Мали. За битката с радикалните ислямисти в африканската държава обаче ще е необходима и паралелна военна сила, смята генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Според лидера на световната организация миротворците ще бъдат в състояние да осигурят безопасност само в по-големите градове на Мали, които все пак са изложени на най-голям риск от нападения, предаде АФП.

„В Мали незабавно трябва да бъде впрегната втора военна сила, която да води бойни действия и провежда операции срещу ислямистите в Мали и може би в съседните страни, както и да предоставя специализирана подкрепа на мандата на миротворците,” категоричен е Бан Ки-мун.

Мали е център на нестабилност от април 2012 г., когато ислямисти превзеха големи територии от северните части на страната. Оттогава от страната са избягали 170 000 бежанци.

В края на януари 2013 г. Франция предприе мащабна военна операция в страната, която в последствие получи подкрепата на много други страни. Мирът обаче още изглежда далеч.