Над 100 спасители от 3 различни държави се включиха в издирването на Боян Петров. Българският премиер Бойко Борисов благодари на Китай и Непал за проведената спасителна операция.

Човекът, издигнал хеликоптера за последен път в търсене на Боян Петров, се казва Сурендра Паудел - бивш военен пилот с повече от 14 години стаж, участвал в стотици спасителни мисии.

„Отново успяхме да се издигнем над 7 хиляди метра. Бяхме в района на лагер 2 и си казахме: „Хайде, така и така сме тук, да огледаме отново и лагер 3.” Не искахме да изпуснем нещо.

Въздухоплавателната компания не помни подобна спасителна мисия.

„Не е имало случай частна компания или държавна да пресече границата с Китай и да участва в спасителна акция. И въпреки че сме много тъжни, че не успяхме да направим повече, че не успяхме да го намерим, тази мисия влезе в историята на Непал”, казва Йогеш Сапкота.

Макар и от хиляди километри разстояние, своеобразно участие в спасителната операция взема и  13-годишният Валентин. Той дава идея за издирването, която до момента не била проучена: да бъде локализиран чрез неговия смарт часовник.

Вижте още във видеото: