Над 100 български военни ще подпомагат поддържането на сигурността в Косово. Военният ни контингент беше изпратен с тържествена церемония в Благоевград за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово.

На нея присъстваха заместник-министърът на отбраната - Радостин Илиев, и началникът на отбраната - адмирал Емил Ефтимов.

В състава на военния контингент е основно Трето бригадно командване - Благоевград. Българите ще изпълняват задачи по подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

„Окомплектовани са, мотивирани, готови и наистина трябва да благодарим за тяхното чувство за отговорност, дисциплина и се надявам да изпълнят успешно мисията. България участва в тази мисия повече от 25 години, с активирането сега на оперативния резерв ще станат, ще имаме 300 души в Косово, което е значителен принос към стабилността на Западните Балкани“, казва адмирал Ефтимов.

На журналистически въпрос има ли риск от увеличаване на контингента в Косово, началникът на отбраната казва, че ситуацията е стабилна и припомня, че операцията в Косово е започнала с 50 хиляди военнослужещи, а с течение на годините тази бройка е намаляла, в съответствие на изменение на обстановката.

„Засега има около 5000 военнослужещи в Косово, което мисля, че е достатъчно към настоящия момент и съответства на ситуацията“, посочи адмирал Ефтимов.