Десет души са ранени, а един от тях е в критично състояние след огромно свличане на земна маса и кал в южния норвежки град Аск. Други 26 души са изчезнали. По данни на Ройтерс са разрушени 12 сгради.

Градът се намира на около 30 км северно от столицата Осло и е център на община Йердрум. Видеокадри показаха образувал се голям кратер с разрушени сгради, озовали се на дъното му. Други постройки буквално висят на ръба на кратера.

Снимка: Reuters

Над района кръжат хеликоптери, оглеждайки разрушените сгради в търсене на оцелели хора под развалините. Около 700 души са евакуирани досега от района.

Липсващите засега хора са от домове в най-вътрешната част на свлачището, но не е ясно дали те са блокирани в жилищата, дали са били другаде по същото време, или просто са успели да избягат навреме, казаха от полицията.

„Това е катастрофа. Може да има блокирани вътре хора, но не можем и да бъдем сигурни, защото е времето на новогодишните празници, което значи, че хората може да са и другаде“, каза премиерът на Норвегия Ерна Сулберг пред репортери, след като посети района на бедствието.

Снимка: Reuters

Премиерът предупреди, че спасителните операции може да отнемат време заради опасността от ново свличане.

През последните дни в Южна Норвегия паднаха обилни валежи, които може би са предизвикали раздвижването на глинените пластове.