10-годишно момиче се задуши до безсъзнание с колан в дома си и издъхна в италианския град Палермо на остров Сицилия.

До инцидента се е стигнало заради опасно "предизвикателство" в TikTok. Детето е открито, изгубило съзнание, от неговата сестра. Семейството го е закарало до болница.

Лекарите са се борили за живота на момичето, но на следващия ден са констатирали мозъчна смърт. Говорител на клиниката "Ди Кристина" потвърждава инцидента. Родителите на детето са се съгласили да дарят органите му за трансплантации.

Съдебните органи и агенциите за закрила на детето са започнали разследвания, а полиция е проверила мобилния телефон на Антонела, съобщава вестник La Repubblica.

Момичето е искало да участва в опасно „предизвикателство“ в TikTok, което се превръща във модна вълна сред тийнейджърите през последните месеци.

Те увиват вратовете си с колан, докато се снимат с мобилните си телефони и показват снимки и видеа в социалната мрежа.

„Нямахме представа за това“, казва бащата на Антонела пред вестник La Repubblica.

Той смятал, че дъщеря му гледа танцови хореографии и други любопитни видеоклипове в TikTok.

„Дъщеря ми - моята малка Антонела, умира заради екстремна игра в TikTok. Как мога да се справя с това?“, коментира мъжът.

Кметът на Палермо Леолука Орландо коментира, че той и целият град с в шок.

„Дебатът за младите хора и социалните мрежи е закъснял – особено след пандемията, която ни тласна още повече към дигиталната комуникация“, посочва той.

Снимка: Reuters

След инцидента с Антонела психолози и експерти също призовават за законови ограничения върху начина, по който децата използват мобилните си телефони и социалните мрежи.

Дори едно такова „изпитание“ да не завърши със смърт, то може да навреди много на децата. В случая с „предизвикателството“, в което участва Антонела, експерти предупреждават и за припадъци, гърчове, мозъчни увреждания и смърт.