365 жертви на атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид бяха прочетени на тържествена церемония в операта на испанската столица, която поставя началото на възпоменанията на трагичното събитие, предаде АФП.

„С тази почит искаме да отправим послание към испанците и целия свят – жертвите на терористичната жестокост и ужас трябва винаги да останат в нашата памет", заяви министърът на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас от сцената на Кралския театър в присъствието на пострадали при атентатите, придружени от техни близки.

Точно в 7:40 часа на 11 март 2004 г. десет бомби избухват почти едновременно в час пик в четири препълнени влака, пристигащи на мадридската гара Аточа. Това бяха най-кървавите атентати в историята на страната.

„191 загинали и близо 1900 ранени в онзи ден представляват Испания – жени и мъже, младежи и възрастни хора, работници и безработни, деца и пенсионери, висшисти и студенти, испанци по рождение и чужденци от над 30 страни, които виждаха в Испания нов дом, пълен с надежда", допълни министърът.

„Всички преживяха в онзи ден най-голямата несправедливост и най-тежкото нарушение на правата на човека – загубата на живот", каза още той.

„В онзи ден, на 11 март, се родихме отново", разказа 46-годишният румънец Андрей Стефан след церемонията, на която беше придружен от съпругата си и сина си.
Отдаването на тази почит „е много важно за нас, ние дойдохме тук, в Испания, да търсим друг живот, а можехме да намерим смъртта си", каза още имигрантът, който бил ранен при експлозията на първия влак.

„Чувствам се по-добре, но това ме промени", каза и 58-годишният Хесус Олмос Гереро, опирайки се на бастун. „На 11 март ме убиха и се родих отново", каза още Гереро, който бил в кома един месец след атентата и не си спомня нищо от този ден. Неговата съпруга, 54-годишната Анхела Адалид, допълни, че церемонията е била много трудна. „Това ни напомня много тежки мигове", призна жената.