Вече 10 дни по-късно никой не знае колко точно руски наемници са загинали при американски въздушен удар в Сирия. Според официален Кремъл със сигурност може да се говори за пет жертви.

Според западни медии и руски неправителствени източници, те може да са десетки и дори стотици.

Инцидентът е станал на 7 февруари, когато бойци от частната руска военна компания „Вагнер” са нападнали нефтено предприятие край град Дейр аз-Зор в североизточната част на страната.

Обектът на атаката е под контрола на сирийската опозиция и кюрдски бойци.

В отговор на нападението, американската авиация е нанесла удари по проправителствените сили, сред които и руските наемници, с неуточнен все още брой жертви.

Елена Матвеева е от Свердловск. Научила за смъртта на съпруга си Станислав преди няколко дни, докато пазарувала.

Заплатите на наемниците са между 2-3000 евро месечно. За смъртта на съпруга си Елена ще получи обезщетение от 40 хил. евро.

Ръководителят на казашка доброволническа организация Евгений Шабаев е посетил ранените в една от военните болници край Москва.

По думите му от 500 души са останали 200 живи.

Руските наемници се сражават на страната на правителствените сили и на местните племенни общности, подкрепящи Башар Асад. Официално, те не са част от руския военен контингент. Москва определя данните за жертвите като класическа дезинформация.

Частната военна компания Вагнер е сформирана през 2013 г. в хода на войната в Сирия. Първата ѝ задача е била да пази нефтените предприятия от бунтовниците. Данните за нея са секретни.

Основана е от подполковник Дмитрий Уткин, наричан Вагнер – националист, сражавал се и в Донбас, бивш началник на спецотряд към Главното управление на Генералния щаб.