Синът на пациент, загинал при пожара в събота вечерта в интензивно отделение за COVID-19 в румънския град Пятра Нямц, ще подаде жалба, с която ще настоява за обезщетение в размер на един милион леи, съобщава информационният сайт „Зиаре“. 

При пожара в събота вечерта загинаха десет души, а няколко други пострадаха, включително медицински персонал. Прокуратурата към Върховния касационен съд е образувала дело за убийство и причиняване на телесни повреди срещу неизвестен извършител. 

Междувременно министърът на здравеопазването на Румъния Нелу Татару заяви, че 80% от мениджърите на болници в Румъния трябва да бъдат сменени, а координацията на лечебните заведения трябва да се поеме от министерството на здравеопазването.

Здравният министър посочи, че реформата в здравеопазването трябва да бъде радикална - както на законодателно равнище, така и на равнище администрация на болниците.

В Румъния се води обществен и политически дебат за състоянието на здравната система в контекста на пандемията от коронавируса и заради пожар в интензивно отделение за пациенти с COVID-19.

За „пълна катастрофа“ с болниците в Букурещ пише вестник „Евениментул зилей“. Девет от общо 19 болници, които са под шапката на кметството, нямат удостоверения за пожарна безопасност, защото не разполагат със средствата, необходими за изпълнение на проектите, които ще доведат до получаване на тези удостоверения.

Броят на заразените с новия коронавирус в Румъния нарасна през последните 24 часа с 8262 до общо 373 474 души. Починалите за денонощието са 186, а общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията нарасна до 9261.