След първите групови мачове в четвъртък, с които започна Световният Volvo мач плей шампионат, в петък сутрин бе ред и на играчите, които предишния ден бяха почивали, да излязат за първите си двубои.

Сред участниците бяха победителят от Volvo China Open Брет Ръмфорд, както и трима голфъри, спечелили титли от Европейската верига през този сезон. За четирима от състезателите, загубили срещите си в четвъртък, сега бе изключително важно да постигнат победа, за да продължат във фазата на елиминациите в събота. Особено напрежение изпитваше миналогодишният шампион Никола Колсартс, както и Джейми Доналдсън, Джордж Кутзее и Крис Ууд.

В първия мач за деня Брет Ръмфорд отново демонстрира отличната си форма и с три бърдита на първите четири дупки поведе убедително срещу Доналдсън. Уелсецът навакса една дупка, но с бърдита на 12-а, 14-а и 15-а австралиецът си осигури победата, а Доналдсън стана първият отпаднал от турнира.

Карл Петерсон и Скот Джеймисън си поделиха само две от първите 13 дупки. Шотландецът спечели на финалната дупка, така че всичко ще се реши, след като той играе с Торбьорн Олесен следобяд. Ако датчанинът успее на победи подгласника в тазгодишния Volvo Golf Champions, всички в Група "Марк Маккормак" ще имат по една победа и по една загуба и ще трябва да се играе плейоф.

В група "Грег Норман" Франческо Молинари и Фелипе Агилар си поделиха още по-малко дупки - нито една на първите десет и само три в целия мач. Италианската звезда от отбора за Ryder Cup постигна комфортна победа с 4&3 и си гарантира място сред 16-те, които ще продължат в турнира. След победата Молинари сподели:

"Приятно е да знам, че съм преминал груповата фаза, това беше и първата от целите ми, днес беше още един хубав ден за мен."

Парове на първите две дупки неочаквано се оказаха достатъчни на Никола Колсартс, за да поведе с две дупки срещу Кирадеч Афибарнрат. Белгиецът спечели с 3&2, но все още не е спокоен за участието си в следващата фаза. Ето какво каза Колсартс след края на мача: "Днес играх по-добре. Успявах да задържа топката в игра повече в сравнение с предишния ден. Това беше и моята цел, така че мисията е изпълнена. Ще трябва да изчакам, за да видя как ще се развият събитията следобед."