Американският полузащитник на "Шалке" Уестън Маккени срещна одобрението на стотици хиляди в социалните мрежи, след като носи лента "Справедливост за Джордж" по време на днешния мач от Бундеслигата срещу "Вердер" Бремен, загубен от неговия тим с 0:1.

Така футболният национал на САЩ изрази позицията си след случилото се с 46-годишния Джордж Флойд. Тъмнокожият мъж от щата Минеаполис почина при арест заради нечовешко отношение на полицаите.

Смъртта на Джордж Флойд предизвика остра обществена реакция. Почти веднага хиляди протестиращи изпълниха улиците на Минеаполис, за да искат възмездие. В щата бе обявено извънредно положение, а демонстрациите и сблъсъците се разпространиха и в други градове, сред които Денвър, Лос Анджелис и Ню Йорк.

"Хубаво е, че имам възможността да използвам тази платформа, за насоча вниманието към един проблем, който остава нерешен толкова дълго време. Трябва да защитаваме това, в което вярваме! Време е да бъдем чути!", написа след мача Маккени и добави #СправедливостЗаДжорджФлойд #НеНаРасизма.

Действията му срещнаха одобрението на мнозина, а в коментарите под публикацията Маккени получи подкрепата дори и на фенове на местния враг "Борусия" Дортмунд, които го поздравиха за смелостта да изрази позицията си.