Когато човек си купи нещо скъпо, иска то да работи безупречно. Това в пълна степен важи за футболните клубове, които напоследък обезумяха и пръскат стотици милиони за новите си звезди. И е логично да следят изкъсо всеки детайл, свързан с тях.

Тук на помощ идват новите технологиите. Дори по-скромни тимове - например "Уест Бромич Албиън" - инвестират сериозно в най-съвременните сензори и софтуер за анализ на данните.

Треньорският щаб на тима използва системата Catalyst Sports' OptimEye S5 - 12 индивидуални датчика, разположени върху специална жилетка. По време на тренировка те осигуряват огромен набор данни в реално време.

"Получаваме пълна информация за движението на съответния играч - скоростта, дистанцията, ускорението, смяната в посоките. Това е цялостна и много полезна картина на моментното му състояние", обяснява треньорът по физическа подготовка на "Уест Бромич Албиън" Матю Грийн.

Любопитното е, че се използва локална система за позициониране, а не GPS (глобално сателитно позициониране). Това стана с помощта на инфраструктура, предварително инсталирана на терена. "Благодарение на връзката между датчиците и приемниха данните се появяват на лаптопите ни тук и сега", доволен е Грийн.

Предвид минималните разлики и убийствената конкуренция във Висшата лига, анализът на представянето е от огромно значение при избора на тактика и се използва дори от най-консервативните мениджъри. Освен това тези системи предотвратяват контузии и са от полза при възстановяването.

На този етап те са приложими само в тренировките, но с развитието си неминуемо ще се превърнат в част и от самите мачове.