Състезателките по лека атлетика с естествено завишени нива на тестостерон ще трябва да приемат лекарства или да се съревновават с мъже. Това предвижда ново правило на международната федерация (ИААФ), което ще влезе в сила от 1 ноември. То ще бъде насочено към бяганията от 400 до 1500 метра.

Най-популярното име, което се очаква да бъде засегнато от новия регламент, е Кастер Семеня. Олимпийската шампионка на 800 метра от Южна Африка вече няколко пъти бе принудена да се подложи на изследвания за установяване на пола, но резултатите така и не бяха оповестени официално. Всякакви ограничения по полов признак бяха прекратени след съдебна битка, спечелена от индийската спритньорка Дюти Чанд през 2015 г.

"Новото правило не се отнасят към измамите - те целят да изравнят условията на пистата и да гарантират честно съперничество", коментира президентът на ИААФ Себастиан Коу.

Регламентът за спортисти с "различия в половото развитие" се отнасят за 400 м, 400 м с препятствия, 800 м, 1500 м и една миля (1609 м). Атлетките с висок тестостерон, които искат да застанат на старт с жените, ще трябва да приемат медикаменти в продължение на 6 месеца, след което да поддържат ниво на мъжкия хормон в допустимите норми.