На заседание на Министерски съвет днес (23 октомври) беше учредено ново дружество между държавата и "Арена ЦСКА" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Професионален футболен клуб ЦСКА" ЕАД. Предмет на дейността му ще бъде "инвестиране, реновиране и модернизация на спортен комплекс "Българска армия".

Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев след днешното заседание. 

Дружеството ще носи името "Спортни имоти Българска армия" АД. То ще има капитал от 22 млн. лева, като съучредителите ще имат по 50% от акциите. 

"Това защитава в максимална степен интересите на държавата. Всички решения в Общото събрание на новото търговско дружество ще бъдат взимани с пълно единодушие. Всички решения на Съвета на директорите на новото търговско дружество ще бъдат взимани само при участие на лицето-представител, посочено и предложено от „Сердика спортни имоти” ЕАД. Последното има пълно и безусловно право на дивидент срещу притежавания дял акции от новото търговско дружество, които ще бъдат реализирани от експлоатацията на реновираните в кратък срок съоръжения.", се казва още в съобщението на Министерски съвет.

Именно учредяването на "Спортни имоти Българска армия" АД от клуба считат за поредна огромна крачка в посока за модернизиране на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София.

В сайта на ЦСКА се появи съобщение, с което собствениците на клуба Гриша Ганчев и Юлиян Инджов благодарят на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

"Червените" съобщават, че това е първата и най-важна крачка към реновирането на стадиона, но предстоят и още процедури преди същинската част.

Ето и цялото съобщение на ЦСКА:

"Армейци,

След 30 години очакване, ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава! Днес на свое заседание Министерски съвет на Република България реши да се учреди съвместно дружество  “Спортни имоти Българска армия" АД, в което държавата и клуба ще участват равнопоставено с цел изграждане на новия стадион и функционална тренировъчна база.

Собствениците на клуба в лицето на г-н Гриша Ганчев и г-н Юлиян Инджов искат да благодарят на премиера г-н Бойко Борисов и на министъра на спорта г-н Красен Кралев затова, че единствени те за 30 години показаха последователност, далновидност и загриженост в името на каузата за нов армейски дом. Наред с това,  г-н Гриша Ганчев и г-н Юлиян Инджов благодарят за оказаната подкрепа и доверие от червената футболна общност, без която реализирането на всеобщата мечта нямаше да бъде възможно.

Първата и най-важна крачка е направена! Предстоят още немалко процедури, но с дружни усилия скоро ЦСКА ще разполага с наистина модерни съоръжения - стадион и спортна база, които ще позволяват да развиваме своите талантливи състезатели и бъдещи шампиони!

Честито, Армейци!"