Странна закономерност се наблюдава в националния отбор на Русия по ски бягане. Юлия Белорукова, Анастасия Седова, Елена Соболева и Татяна Альошина са... бременни. По едно и също време!

Не се шегуваме! И четирите очакват своите първи рожби скоро. А заслуга за това има... тяхната треньорка.

 
 
 
View this post on Instagram

В нынешнюю зиму женская сборная России вступила в обескровленном составе. Сразу четыре спортсменки пропускают этот сезон по весьма уважительной причине - из-за беременности. И если Татьяна Алешина большей частью была в резерве @russianskiteam, а Елена Соболева не является её главной ударной силой, то Анастасия Седова и Юлия Белорукова - это наши ведущие спортсменки и незаменимые участницы эстафетного квартета. Пожелаем здоровья и счастливого прибавления в семьях наших лыжниц и будем ждать их вновь в составе сборной России в сезоне 2020/2021. #лыжныегонки #fiscrosscountry #fisworldcup #russianskiteam #sportsru #лыжнаяклассика

A post shared by Лыжная классика (@skiclassics) on

Германското издание "Билд" потърси позицията на Елена Вялбе. Тя е истинска легенда в ските, а в колекцията ѝ има 3 олимпийски и забележителните 14 световни титли. В момента Вялбе е треньор на националния тим на Русия по ски бягане. И не крие, че насърчава своите момичета да раждат! Но само по време на настоящия сезон!

За нея кампанията е "преходна", което означава, че резултатите не са особено важни и момичетата не трябва да преследват най-добрата си форма за зимни олимпийски игри или световни първенства.

 
 
 
View this post on Instagram

С Днём рождения, Владимир Владимирович!

A post shared by Елена Вяльбе (@elenavalbe) on

"За това сега е най-доброто време, в което момичетата може да родят!", категорична е Вялбе. 

"Един спортист трябва да знае какви са задълженията му. И за това съм щастлива, че момичетата ме слушат. Няма да се отнасям така с тях през следващата година или когато наближат Игрите. Все пак говорим за раждане на деца. Това не е проста работа, като да си купиш бонбони от магазина", добавя тя.

Снимка: Instagram

Белорукова и Седова са бронзови медалистки от зимните олимпийски игри през 2018 г., Соболева е действаща шампионка на Русия на 50 км, а Альошина взе участие в няколко старта от Световната купа през миналия сезон.

Новината за четирите бременни рускини шокира част от спортния свят. В Швеция нарекоха методите на Вялбе "остарели".

"Аз не мога да постъпя така, а и момичетата няма да ме послушат сигурно. Но в Русия културата е друга", коментира треньорката на шведките Катрин Ерсон.

Снимка: Instagram

"Да, всяка една от нас иска да има деца и семейство. Но да го планираш спрямо графика на състезанията... Не може. На първо място трябва да е партньорът", каза трикратната олимпийска шампионка Шарлоте Кала.

На тези упреци Вялбе също имаше отговор:

 
 
 
View this post on Instagram

Поздравляю ребят!

A post shared by Елена Вяльбе (@elenavalbe) on

"Твърде много говорим за това. Аз например прекратих тренировки 2 дни преди да родя и започнах отново 10 дни след събитието. Бременността не е болест. Тя трябва да носи радост. Според мен големите спортистки не трябва да чакат до 40 години, когато прекратят кариерата си, за да родят дете"

Самата Вялбе роди на 19 години, а след това бързо се върна към спорта.