Общото събрание на акционерите във футболен клуб "Левски" започна. Срещата на притежателите на акции се състои на паркинга в сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". В 10:00 ч. започна регистрацията, а в 11:00 ч. беше дадено начало на събитието.

Общото събрание на "Левски" трябва да реши куп проблеми, които се натрупаха в клуба в последните месеци. След приемането на промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на тима - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от прокуратурата Васил Божков, "Левски" изпадна в тежка финансова криза. 

Мажоритарният пакет акции (86,6% от собствеността на клуба) беше прехвърлен от фактическия собственик Георги Попов - приближен до Божков, на голмайстор номер 1 в историята на клуба - Наско Сираков. Те първо бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов, но той отказа да ги приеме. След това бизнесменът организира анкета в социалните мрежи за нов собственик, която Сираков спечели, а феновете се обединиха около неговата кандидатура.

Снимка: БГНЕС

Още на първата си пресконференция като мажоритарен собственик, бившият футболист заяви, че предава безвъзмездно 35% от акциите на баскетболния треньор Константин Папазов. Той няма да може да присъства на Общото събрание днес (17 юли), тъй като даде положителна проба за COVID-19 и е под карантина в дома си.

Въпреки това Тити заяви, че е готов да се раздели с част от ценните книги и да ги предостави на феновете.

Именно привържениците издържат финансово клуба в последните дни с дарения и купуване на абонаментни карти и билети за мачове. "Сините" нямат голям нов спонсор, като Сираков заяви, че част от фирмите са се отказали от преговорите да подпомогнат клуба. 

Според Сираков дълговете на клуба са в размер на 24 млн. лева и продължават да растат. 

На Общото събрание ще бъде гласуван нов Управителен съвет, като първо трябва да се приеме доклада на сегашния за 2019 г. 

Снимка: БГНЕС

Ще бъде разгледан и приет докладът на одитора за извършената проверка на годишния финансов отчет, както и самият финансов отчет. 

Трябва да бъдат приети и промените в състава на Надзорния съвет на дружеството. Предложението е в него да влязат Наско Сираков (притежател на мажоритарния пакет акции), Константин Папазов (притежател на 35% от акциите на клуба) и Петър Ганев - икономист, предложен за позицията от организациите на феновете на "Левски".

Присъстващите ще разгледат и предложенията на тръст "Синя България" за промени в Устава на клуба. Едно от тях гласи, че футболистите няма да могат да играят с екипи, в които преобладава червеният цвят (в това число и вратарският екип).