Диего Армандо Марадона е "оставен да умре" от медицинските лица, които са отговаряли за здравето му в последните месеци. Това гласи заключението на специална комисия от 20 експерти, извършила аутопсия и пълно разследване след смъртта на световния шампион с Аржентина от 1986 г. 

Легендарният футболист си отиде от този свят на 25 ноември 2020-а, близо месец, след като навърши 60 години.

Снимка: Getty Images

В доклада, който се състои от 70 страници, като конкретна причина за кончината му се посочва пълно спиране на сърдечната дейност.

"Марадона е получил неадекватно, недостатъчно и хаотично лечение като за неговото състояние, в последните няколко седмици преди фаталния край. То е довело до бавна и агонизираща смърт, като само приемането на огромни дози болкоуспокояващи е спирало това да бъде и болезнена такава.", пише в доклада.

"Съвсем ясни признаци" за влошено състояние и заплаха за живота на Марадона са пренебрегнати в седмицата, преди да настъпи смъртта му.

Прокуратурата ще трябва да определи дали това е станало от некомпетентност или е било съвсем съзнателно и умишлено.

Според заключението Марадона е "започнал да умира" 12 часа преди да настъпи смъртта, но въпреки това не му е оказана никаква помощ, не е извикан екип или не са взети други мерки. Той си е лежал в стаята си в къщата в Тигре, а хората, които са се грижили за здравето му, са били в съседни помещения и не са предприели нищо.

Снимка: Getty Images

"При цялостното му недобро здравословно състояние и конкретните клинични и клинично-психиатрични влошавания от месеците юни, юли и август 2020-а, Марадона е трябвало да бъде третиран в болнично заведение, а не при домашни условия. Диего не е бил напълно способен да взима решения и заради ментални проблеми, и заради приеманите медикаменти.

Екипът около пациента, в който има и медицински лица, е подценил опасностите от фатален край, въпреки че след извършената операция дни по-рано, той е знаел за тях.", се казва още в доклада.