За първи път България ще има представител във финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Солдеу (Андора). Това стана възможно, след като Алберт Попов спечели 95 точки през сезона в слалома и зае 21-о място в крайното класиране в дисциплината преди финалите.

Така на 17 март той ще стартира заедно с още 25 от най-добрите в дисциплината и световния шампион при младежите.

Световните финали се провеждат за първи път през 1993 година. 

Снимка: Reuters

Алберт Попов прави най-силния си сезон в Световната купа. Четири пъти успя да влезе в точките, а върхото му класиране е шесто място в Шладминг. Преди това той стана 9-и в Кицбюел, 16-и в Мадона ди Кампильо и 20-и в Леви.

Днес изровеното трасе в Кранска Гора стана причина Попов да не завърши първия манш слалома за Световната купа, както това се случи и с още 23-а от участниците. Заради топлото време и дъжда през последните дни в словенския курорт, пистата бе в ужасно състояние.

"Стартирах с 20-и номер, по трасето вече имаше доста дупки, пропадна. Времето не позволи теренът да стегне добре през нощта", обясни 21-годишният българин след края на първия манш. 

"Направих една голяма грешка в началото, пистата ме прецака, но въпреки всичко продължих. Имах шансове въпреки това да вляза в Топ 30. Но долу поредната дупка ме извади от трасето и не завърших", допълни той.

Камен Златков зае 35-о място в първия манш, като изостана само на 0,16 сек от влизане във втория.

На 11 март Попов и Йоан Тодоров ще стартират в Кранска Гора в гигантския слалом от финалите на Европейската купа. След това Попов заминава за Солдеу. Тодоров и Камен Златков пък ще участват на 12-и март в слалома от финалите на ЕК в Кранска Гора.