В спорта винаги се помни само шампионът. Той винаги е само един. Винаги има победител, но и загубил. И в баскетбола на колички не е по-различно. След четири години чакане, в петото държавно първенство, БКХУ "София Балкан" триумфира с титлата на България, след като надигра шампиона от последните две години – БКХУ "Левски", с 47:28.

Да, те взеха онова, което всеки един спортист, независимо на какво състезание, иска най-силно – победата, трофея и да изживее шампионската емоция. В техния спорт обаче има нещо по-различно, по-вдъхновяващо, по-мотивиращо. Всички те до един, преди да победят съперника, са спечелили битката със самите себе си. Ако поне веднъж сте наблюдавали тези момчета на живо, сте преживели онзи момент, в който някой от тях, паднал на земята, влага всяко едно мускулче от тялото си, за да се "изправи" отново и да продължи да играе в името на отбора.

Каква ли сила трябва да притежаваш? Преди всичко трябва да имаш сърце. А още по-голямо сърце трябва да притежаваш, за да подадеш ръка на съперника, за да се изправи, въпреки че губиш от него. Да, това е често срещана гледка при баскетбола на колички. И днес шампионът е само един и след време само той ще се помни, но има други постъпки, които изглеждат далеч по-важни от победата.

"Много съм щастлив, че спечелих със "София Балкан", защото това е отборът, положил основите на този спорт. Без тези хора нямаше да можем да спортуваме. Този отбор наистина е специален. Защитата беше ключовото в успеха, но и не спряхме да се борим в нито една секунда. Аз не гледах резултата, а не спирах да се боря във всяка една минута.", споделя Персиан Еленков, който през миналата година се състезаваше за съперника.

"Взехме първата титла на първото първенство, направихме малка почивка, но "Балкан" отново е на върха. За да расте първенството, за да растат играчите и отборите е нужно да има съревнование. Не може един да доминира и всички да се развиват.“, добавя щастливият шампион Григор Иванов.

Въпреки загубата, 16-годишният баскетболист на "Левски" - Цветомир Цветков, който от близо месец има специализирана количка, намира положителното.

"Ще научим да не подценяваме отборите, според мен подценяването на "София Балкан" ни донесе тази загуба.“, споделя Цветомир.

"Сините" продължават с каузата си - набиране на средства за специализиран бус. Двата отбора се обединяват около едно – с всяка следваща година да има още по-голяма конкуренция в първенството. Надяват се, че все повече хора ще отделят мъничко от времето си, за да ги подкрепят и да откраднат нещичко от тях – примерно да живееш без оправдания.

ТУК можете да подкрепите БКХУ "Левски".