Иран е на прага на футболна революция. Тази вечер световната квалификация между мъжкия национален отбор и тима на Камбоджа ще бъде по-различна... тъй като най-после ще има жени на трибуните. Досега са продадени повече от 3500 хиляди билета на жени, макар че "Амнести Интернешънъл" нарече това пиар ход, понеже капацитетът на съоръжението е 78 хиляди.

На жените в Иран им е забранено да присъстват на футболни срещи от 1979 г.

Снимка: Reuters

ФИФА прави всичко по силите си, за да осигури достъп на жените във всички футболни мачове в Иран и има уверението на иранските власти, че дамите ще могат да посещават мачове.

Проблемът доби гласност, след като Сахар Ходаяри, известна като Синьото момиче заради тима, който подкрепя, се самозапали пред съда в Техеран преди месец, очаквайки съдебен процес, тъй като опитала да посети мач, дегизирана като мъж. Тя веднага бе откарана в болница, но по тялото й вече имаше 90% изгаряния, а белите й дробове отказаха. 29-годишната жена почина седмица по-късно.

Снимка: Twitter

"Не става дума само за един мач. Няма да си затворим очите", казаха от ФИФА пред ""Би Би Си".

"Ние правим всичко възможно, за да сме сигурни, че жените ще могат да посетят този мач на 10 октомври и също така ще действаме за гарантирането им на постоянен достъп до срещите от местното първенство. ФИФА има категорична позиция - феновете имат равни права да посещават мачове. Време е за нова ера. Това е моментът за истинска промяна."

И все пак Филип Лутър от "Амнести Интернешънъл" е категоричен, че пускането в продажба на едва 3500 билета за жени е "циничен пиарски похват, който цели да подобри имиджа на властите след трагичната смърт на Сахар Ходаяри."

"Непълното вдигане на забраната за посещаване на всички футболни стадиони е гавра с паметта на Сахар Ходаяри и с усилията на всички ирански жени, които се борят за вдигането й."

Мариям Шоджоей, която е сестра на капитана на националния отбор на Иран Масуд Шоджоей, смята, че ФИФА е можела да спаси живота на Ходаяри, ако бе предприела категорични действия по-рано.

Снимка: Getty Images

Според нея 40-годишната забрана е "срамна", защото "дори не е истинско отражение на обществото".

Забраната бе временно вдигната миналата година. На жените им бе позволено да гледат световна квалификация, излъчена на живо на стадион в Техеран. Миналия ноември започнаха да се прокрадват надежди за истинска промяна. Група жени бяха допуснати да гледат реванша от финала на Азиатската Шампионска лига в Техеран. Мач, който бе посетен и от президента на ФИФА Джани Инфантино.

Оттогава обаче на жените отново им е отказан достъп, тъй като "трябва да бъдат предпазени от лош език и полуоблечени мъже".

"Смъртта на Ходаяри се случи преди няколко седмици, а ние изпращаме писма под ФИФА от години. Ако те бяха приели проблема насериозна, сега момичето нямаше да е мъртво. В момента ФИФА се движи в правилната посока. Всеки път, в който изпратя писмо, има хора, които се заемат със случая и аз съм им много благодарна", допълва Мариям Шоджоей пред "Би Би Си".

Снимка: Getty Images

"Тази промяна ще бъде направена от иранските жени, защото те не си стоят просто вкъщи, без да правят нищо. Те са образовани, независими, със собствено мнение и имат роля в обществото. Искам светът да види колко силни всъщност са иранските жени.", допълва Мариям.

Не всички в страната обаче приемат положително промяната. По-рано през седмицата в Техеран имаше демонстрация на 50 радикалисти, които протестираха срещу решението да бъде позволено на жени да посещават стадиони.

Делегация на ФИФА ще бъде на мача довечера, за да наблюдава ситуацията.