22-годишният диагонал Вилфредо Леон получи полски паспорт. Роденият в Куба волейболист ще може да бъде част от отбора на Полша за Европейското първенство, което ще се проведе в България и Италия през октомври. Полският отбор ще бъде водач на група „С” и ще мери сили с Белгия, Беларус и Словения във Варна.

Леон бе една от най-големите млади надежди на Куба. Дебютира в националния отбор през 2007, когато е едва на 14 години. През 2013 година заедно с Йоандри Диас са извадени от състава, защото опитват да подпишат договори с чуждестранни клубове – политика, която не се нрави на Кубинската волейболна федерация. Така ангажиментите към родината му приключват. Миналия сезон Леон спечели волейболната "Шампионска лига" с отбора на Зенит (Казан), в който се състезава и българското либеро Теодор Салпаров, и дори грабна наградите за най-добър диагонал и най-полезен играч на турнира.

Преди дни треньорът на полския национален отбор – Стефан Антига, изрази готовност да повика кубинеца в състава, ако се появи такава възможност.