За всеки спортист е чест да играе за своята родина, обяви Александър Везенков при присъединяването си към националния отбор по баскетбол в Ботевград. Крилото получи разрешение от клуба си "Барселона" да подсили България за предстоящите световни квалификации срещу Чехия и Финландия, съответно в петък и неделя.

Новият треньор на каталунците Светислав Пешич няма да разчита на Везенков за домакинството срещу "Реал" Мадрид в Евролигата в петък вечер. През уикенда "Барса" няма мач от първенството, защото битките се подновяват в началото на март.

"Искам да благодаря на г-н Пешич, на ръководството, на националния селекционер Любомир Минчев. На всички, които помогнаха да съм тук. На семейството ми, което винаги ме подкрепя. Говорихме и хората в клуба осъзнаха, че това е най-доброто за мен в този момент. Да поиграя малко, да съм в кондиция - и физически, и психически", обясни Александър пред bTV.

"Много е важно, че момчетата и треньорът вярват в мен. Винаги съм казвал - националният отбор е чест за всеки състезател. През тези пет дни ще опитаме да си свършим работата. Мисля, че имаме качествата, но нека не бързаме."

"Мога да дам един пример - Роджър Федерер спечели Аустрелиън Оупън и веднага отиде да играе за Швейцария. И най-големите го правят. За всеки е чест да играе за националния отбор и мисля, че няма по-високо стъпало в спорта", завърши най-добрият български баскетболист.