Скандалите с черно тото отново превзеха футбола в България. Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз извади "Верея" от Първа лига заради многократните сигнали от страна на УЕФА за съмнения за участие на старозагорци в уговорени мачове.

От съобщението на сайта на футболната централа стана ясно, че тимът ще играе във Втора лига от следващия сезон поне на този етап. Има и подозрения за нерагламентирано финансиране на клуба от страна на китайски граждани, заподозрени именно в участие в схеми за уговорени мачове.

Скандалът с "Верея" ни накара да припомним няколко случая, свързани с участието на български отбори в манипулирането на резултати.

През 1996 г. националният ни отбор по футбол побеждава Кипър с 3:1, а медиите в островната държава разкриват, че кипърски национали са заложили в букмейкърски къщи за победа на "лъвовете". Скандалът отшумява без последствия за българските играчи.

Въпреки постоянните слухове за манипулиране на мачове в България, доказателствата са много малко.

През 1998 г. бившият вицепрезидент на "Металург" Калоян Стоянов и четирима бивши футболисти на тима обявяват, че отборът от Перник е играл симулативно срещу "Литекс" и "Миньор". Разпространена е касета със запис от разговор между футболистите, които обсъждат уреден мач.

Президентът на "Металург" Първан Първанов отговаря на Стоянов с твърдението, че той е продал мача на "Левски" за 20 000 марки. Следва изваждане на тима от "А" група.

С две провинения е отбор от Габрово - през 70-те години "Чардафон" предлага на "Берое" да "уредят нещо", но старозагорци отказват. Впоследстие "Берое " губи с 1:2 и се оплаква на футболната федерация. На "Чардафон" са отнети 6 точки и отборът изпада в "Б" група.

През 1993 г. ситуацията с "Янтра" е подобна. Отборът се опитва да купи играчи на "Берое" срещу 100 000 лв. Футболистът на габровци Славчо Илиев отива в дома на Стефан Бачев от "Берое", носейки торба с пари. Там обаче го очаква полицейска засада и габровският тим е изваден от групата.

През сезон 1977/73 за черно тото от елитния ни ешалон са извадени отборите на "Дунав" и "Черноморец". Последно предупреждение получава "Пирин" Благоевград.

Десет години по-късно "Черно море" и "Спартак" Плевен завършват 0:2, а двубоят е разследван два месеца. Доказва се "черна каса" в "Спартак" - отборът е пратен в "Б" група, а шестима футболисти на варненци са с отнети състезателни права.

Един от най-нелепите опити за манипулиране на резултатите се случва в края на сезон 1994/95. "Спартак" Варна се нуждае от убедителна победа срещу "Лесичери", за да измести "Раковски" Русе от първото място и да влезе в "А" група. Резултатът е 15:0, след като отборът на "Лесичери" "закъснява" с 15 минути, за да бъде следен развоя на другия мач. БФС се усъмнява и нарежда преиграване на мача.

На преиграването се явяват 10 души от "Лесичери", тръгнали с коли, а единадесетият се включва в мача с половин час закъснение, тъй като хванал влака. "Спартак" печели с 18:0 и постига желаната цел.

Най-пресният случай с осъдени български футболисти за манипулиране на мачове е от 2016 г. Тогава Даниел Гяуров, Марио Филипов и Григор Григоров получават едногодишни условни присъди с 3-годишен изпитателен срок и са глобени с по 1000 лв. заради обещани пари на футболисти от юношеския национален отбор на България до 19 г. (набор 1995) в опит да бъде нагласен резултатът на мача с Германия на Евро 2014 в Унгария.