Финансовият благодетел на "Левски" Васил Божков изрази готовност да продаде акциите на клуба на всеки един "сериозен инвеститор" или да ги подари на феновете, ако по този начин ще спаси клуба. 

Това заяви лично той в ексклузивно интервю по телефона от Дубай в предаването "Тази сутрин".

"Аз бих направил за "Левски" всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат имуществото силово. "Няма да помагаме на "Левски", ако не се смени собствеността!" - това какво значи, според вас? Готов съм да дам акциите на всеки един... Не да ги продам, а да ги дам, само и само "Левски" да бъде спасен. А кой унищожи "Левски"? Всички знаем - Борисов. Той унищожи компаниите, които издържаха "Левски". Как стана това? В грубо нарушение на закона. Какво каза? Дай да заграбим акциите, а после ще помогнем. Да е дал една стотинка лична Борисов някога за нещо? Парите на народа, а казва "Аз дадох". Как ще спаси Борисов "Левски"? Ще му даде кредит? Като се изхарчи кредитът, откъде ще се върне? Или ще намери друг човек - идиот да издържа "Левски", после да го арестуват и него? Аз съм инвестирал 25 млн. лева за по-малко от 1 година. "Левски" беше стабилен клуб и вървеше нагоре.", заяви Божков.

Акциите формално са собственост на близкия до Божков Георги Попов, който е заедно с него в Дубай. Той притежава 86,6% от акциите в клуба, 10% са на Тръст "Синя България", а останалите са на миноритарни собственици.

Снимка: Lap.bg

"Нали "Левски" е акционерно дружество все пак? Да сте чули да има ангажименти акционерите да издържат акционерните си дружества? Но все едно...", попита риторично Божков.

Той не отговори на въпроса дали е бил притискан да вземе акциите на клуба, но заяви, че в момента няма как да помогне.

"Акциите бих ги продал на сериозни инвеститори или бих ги дал на феновете или който ги иска. Акциите на мен вече не ми трябват. Аз не мога да направя нищо в тази ситуация", заяви Божков.

Преди дни феновете поискаха чрез отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов да бъдат вдигнати запори на фирмите, които са спонсори на клуба. Ако това не се случи, те поискаха кредит от държавата. 

Снимка: Lap.bg

Самият Борисов заяви, че държавата би помогнала на клуба, ако собствеността бъде сменена.

"Единственият вариант да направим нещо за "Левски" и да продължи да се развива стабилно, е да се прегледа законът, да се отменят всички незаконни акции, компаниите, които издържаха "Левски", да продължат да го издържат. Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, "Левски" няма да има проблеми. Другият вариант е да дам акциите там, откъдето съм ги взел. Трудно могат да се дадат акциите сега, но ще ги дам. Или да ги дам на феновете. Те ще ви кажат откъде съм ги взел. Вижда се откъде са прехвърлени. Ще ги дам на който пожелае, но не виждам бъдеще за "Левски", на който и да ги дам", заяви още той.

Божков отрече появилите се информации да е искал извинение от феновете, като посочи, че председателят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян е близък до министър-председателя Бойко Борисов.

Снимка: БГНЕС

"Никога! За какво да им се извинявам? Трябва да са ми благодарни за това, което направих за клуба по време на карантината. Това е безпрецедентен случай. Да искам извинение от подлогата на Бойко, който да ходи да му припява... Абсурд! Степан Хиндлиян му припява. Така се държи. Казах им януари месец, когато се видяхме: "Момчета, ще бъде приет такъв закон. Ако бъде приет, няма как да се издържа "Левски". Помолете Борисов да не го подкрепя. Те излязоха с някаква декларация, че няма да се месят в корпоративни интереси. Все едно тази корпорация не издържаше "Левски" и не вървеше стабилно заради нея.", заяви Божков.

Той още веднъж каза, че е бил в контакт с изпълнителния директор на "сините" Павел Колев и треньора на баскетболния "Левски Лукойл" Константин Папазов, който беше спряган за нов собственик на акциите.

"Тити Папазов искаше просто да спасява "Левски". Казах, че ще им дам акциите, но реално погледнато, не знам как ще се оправят след това", заяви той.

Какво каза и какво не каза Васил Божков днес.