Договорът за въвеждането на VAR (системата за видеоповторенията) в българския футбол е за четири пълни сезона и възлиза на 1.7 млн. евро. Това заяви ръководителят на проекта Петър Петров.

Бившият шеф на футболните съдии уточни, че ако родният футбол е готов, то системата може да заработи още за плейофната фаза през пролетта на този сезон.

Снимка: Lap.bg

Сумата за системата ще бъде платена от ФИФА и УЕФА. За България ще бъде приложен вариант с децентрализирана система, т.е. оборудването няма да е разположено в стаи на всеки стадион, а ще е мобилно със специализирани бусове.

"В Гърция например цялата система се плаща от министерството на дигиталното развитие. Те са с централизирана система и договорът им с "Медиапро" е за 2 млн. евро на година. Докато при нас за 1.7 млн. евро е договорът за четири години - до 2025 г., т.е. по 375 хил. евро на година и един мач струва 1687 евро", каза Петров.

Футболните клубовете ще поемат електрозахранването за системата, както и осигуряване на платформи за камерите и оптичен кабел. За самите мачове разходите им ще са свързани с такси за специалистите, работещи с VAR, но размерът им трябва да бъде определен от изпълнителния комитет на БФС.

Снимка: Reuters

VAR ще създаде и възможност за привличане на рекламодател, тъй като при спирането за видеопреглед на екраните излиза визия, в която е предвидено място за реклама.

"Българите едва ли гледат много рекламите по време на почивката. Но когато има видеопреглед, това ще е атрактивно за рекламодателите.", добави Петров.

Договорът е с компанията Hawk-Eye Innovations, която е дъщерна на "Сони" и обслужва Шампионската лига, Лига Европа и големи първенства в Европа, обясни още той.

"Спрели сме се, така да се каже, на мерцедеса, тъй като ФИФА е лицензирала 13 фирми. Ние подадохме молби на пет фирми - тези, които са базирани в Европа. Те дадоха първо най-комплексната оферта, сега се провежда обучението на съдиите ни. Спечелен е проект като концепция за обучение пред ФИФА, срещу което получихме финансиране. Състои се от три етапа, като първият приключи", каза Петров.

Снимка: Getty Images

Изискванията към стадионите не са много, посочи той. В България ще има четири буса - два ще са в София, един ще е за Северна България и един за Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

Обучение ще преминат 18 съдии и 18 помощници. Ще се избират тези, които са най-качествени и работят най-бързо.