След 4-месечно чакане сезонът във Формула 1 стартира с победа за Валтери Ботас в истинско шоу на пистата "Ред Бул" в Австрия. В хода на надпреварата заради повреди отпаднаха девет пилоти, а младият Ландо Норис с "Макларън" се качи на подиума.

Но друг важен момент засенчи дългоочаквания старт на автомобилната надпревара.

Световният шампион Люис Хамилтън, който е единственият чернокож пилот във Формула 1, призова колегите му да коленичат преди старта в знак на съпричастност в борбата с расизма. И въпреки че всички 20 състезатели носиха фланелки срещу расовата дискриминация, шестима избраха да не коленичат - нидерландецът Макс Верстапен, Шарл Льоклер от Монако, испанецът Карлос Сайнц, италианецът Антонио Джовинаци, руснакът Даниил Квят и финландецът Кими Райконен.

След края на Гран при в Австрия, Хамилтън коментира: "Това все още е много силно послание, но дали ще коленичиш, или не няма да промени света. Проблемът е много по-голям, отколкото нещо толкова малко като това."

Снимка: Reuters

Част от пилотите обясниха, че в техните страни колениченето се приема по различен начин, заради което се въздържат от жеста, но подкрепят каузата.

"Няма да коленича, но това не означава, че съм по-малко отдаден от останалите на борбата срещу расизма", коментира пилотът на "Ферари" Шарл Льоклер.

Сезонът във Формула 1 продължава през идния уикенд с втори старт в Австрия.