Защитникът на "Ливърпул" Върджил ван Дайк потвърди, че няма да играе за Нидерландия на европейско първенство по футбол. Централният бранител пропусна по-голямата част от сезона, след като скъса кръстни връзки при единоборство с вратаря на "Евертън" Джордан Пикфорд по време на мърсисайдското дерби на 17 октомври, но няма да бъде възстановен за мачовете на "лалетата".

Ван Дайк е уверен, че ще бъде на разположение на "Ливърпул" за предсезонната подготовка.

Снимка: Getty Images

"В този последен етап за мен стигнах до решение, което трябваше да взема – дали да участвам на европейското първенство, или не. Предвид всичко, което се случва, смятам, че от физическа гледна точка е правилно да не участвам на европейското първенство и да отида в последната фаза от рехабилитацията ми между двата сезона. Така че фокусът ми ще е насочен напълно към предсезонната подготовка с клуба и това е реалистична цел, така че очаквам с нетърпение това", заяви Ван Дайк.

"Очевидно съм много разочарован, че няма да мога да участвам на Евро 2020 и да изведа страната си там, но нещата се стекоха така и трябва да го приема – всички трябва да го приемем. Мисля, че решението да не отида е правилно. Трудно е, но вече го приех", добави защитникът в интервю за клубния сайт на мърсисайдци.

Нидерландия е в група с Австрия, Украйна и Северна Македония на шампионата на Стария континент. В първия си мач на 13 юни "лалетата" ще се изправят срещу тима на Андрий Шевченко.