Бившият президент на Българския футболен съюз, а след това и член на Изпълкома към централата - Валентин Михов, гостува в предаването "120 минути" с водещ Светослав Иванов. Михов сподели, че според него расисткият скандал на мача България - Англия е бил подготвен, но не по-малък проблем е нивото на родния футбол. Той е на мнение, че в най-популярния ни спорт в момента не се работи правилно и няма кой да подготви поколение като онова от 1994 г., извело България до четвъртото място на световното първенство в САЩ.

Снимка: Lap.bg

"Всички носим отговорност за нивото на българския футбол. В момента това е състоянието му. Винаги съм се връщал малко назад. Защо сме имали такива величия през 1994 г.? - Защото е имало кой да ги подготви! Имахме треньори, педагози, психолози. Имахме хора, които подготвяха личности, водачи, лидери... Не искам да обиждам момчетата, но това има България в момента...", заяви Михов.

"Навремето хората идваха и си избираха от училищните мачове, от махленските. Да ти е драго да гледаш футболисти. В момента в България има страшно талантливи кадри, но във футбола трябва да ги търсиш, не да чакаме наготово. Центрове имаме. Връзката с държавата трябва да се поддържа. Това, което направи тя като основа - да имаме бази и стадиони, защото добрата обстановка възпитава. Тежкият момент е да намерим тези, които подготвят младите ни футболисти. Трябва да ги изградим - като хора, като човеци, като добри ученици - и да надграждаме към професионализма"

Снимка: Lap.bg

"Този расистки скандал за мен беше подготвен. Не искам да търся неща, които не са доказани, но видях по европейските стадиони много такива неща. За мен имаше провокация, имаше нагласа от английското ръководство. Говоря за футболното, не за държавното. Те подготвиха, че ще си излязат, ако има нещо. И да си излязат - 3:0 за нас, ако съдията не предупреди, както е по разпоредбите на УЕФА, на ФИФА. Имаше индикации. Ако го няма това, Англия да ни е учител за расизъм, голям смях ще падне. Те да ни учат", коментира бившият шеф на БФС.

Снимка: Getty Images

"Когато бях президент на лигата и организирахме финал за Купата... по същия начин имахме провокации. Тогава за първи път държавата не склони глава да намали малко от таксите на полицията. Ние започнахме да търсим охранителни фирми, но те нямат почти никакви права. Какво да направим? Тези охранителни фирми не могат да упражняват сила. Как да спрем някой, който влиза на терена или на стадиона, след което прави някакъв знак? Това са 15-20 000. Всеки един човек има възпитание, има мнение, има готовност да направи каквото е решил... Как може с всеки един да се работи превантивно?"

"Англия как се оправи? Със закони! Беше в тежка криза, но се пооправи. На стадионите вече няма такива моменти, има извън тях", допълни Михов.