Спортистите, които ще участват на олимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. могат да се ваксинират с препарата на компанията "Пфайзер". 

Международният олимпийски комитет и производителят са сключили договор за предоставяне на ваксини. Спортистите, които ще пътуват за Япония, ще бъдат с приоритет при записването за ваксинация. 

В повечето от страните атлетите вече са напред в списъците. Във Великобритания те все още не са с приоритет, но това би трябвало да се промени след договорката.

Ваксинирането не е задължително и ще зависи от личното желание на всеки спортист. Това потвърди и президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

"Получихме от МОК писмо да се свържем с нашите здравни власти, което ние направихме. Доколкото знам, някои вече са започнали с ваксинацията. Тя се извършва в Дианабад и е за които иска. За момента от японска страна не са казали че ваксините са задължителни, тaка че има малко време. Това си е по желание, абсолютно по желание.", каза тя.

Снимка: Getty Images

Според президента на МОК Томас Бах, точният брой на ваксините не е ясен. Той обаче очаква да е достатъчен "за значителен брой спортисти".

Заради пандемията от коронавирус олимпийските игри в Токио бяха отложени с 12 месеца. Те ще се проведат от 23 юли до 8 август. Поне това е първоначалният план на организаторите.