Футболистите на "Славия" сами поискали заплатите им да бъдат намалени с 20%.
Предложението идва от най-опитните в тима - по инициатива на капитана Георги Петков и пълната подкрепа от Галин Иванов, Дарко Тасевски и треньорския щаб. Целият отбор се събира във видеовръзка и решава единодушно, че трябва да се предприемат действия.

"Коментирахме по телефоните, че нещо трябва да направим в това положение, в което се намира държавата и "Славия" като клуб. Трябваше да помогнем на нашите президенти. Ние сме задължени на тези хора, които се грижат за нас, които са ни създали отлични условия като база, като заплати, като премии, и бяхме длъжни по някакъв начин да помогнем", споделя стражът на "белите" Георги Петков, който е категоричен, че решението е взето лесно.

"Не беше трудно въобще, защото така като говорих с другата част от футболистите, самите те някои са мислили да коментираме това нещо, така че нямаше никакъв проблем от наша страна"

Снимка: Lap.bg

Националът на България Галин Иванов разкри, че решението вече е влязло в сила и призна, че ситуацията със социалната изолация не е лесна за никого, но хората трябва да бъдат отговорни към здравето си и на тези около тях.

"Целият отбор взехме такова решение, предвид тежката ситуация, всички бяхме съгласни да си намалим заплатите с 20% и това вече е факт от този месец. Както на нас футболистите, така и на всички спортисти, така и на целия свят се отразява изключително тежко. Трудно е, че не може да тренираме навън, няма мачове, не може да тренираш с топка и губиш форма, но това в момента не е от значение, най-важно е здравето на хората", категоричен е Иванов.

Снимка: Google Earth Timelapse

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов разбира новината от Георги Петков и не скрива одобрението си.

"Видеовръзка са си направили и са взели това решение. Говорили са с треньорите. И треньорите са участвали вътре, не са само футболистите - и треньорите. Приятно изненадан съм, защото в тези моменти трябва да имаш чувство за отговорност, да си съпричастен с проблемите, които имат всички хора в държавата и чест им прави на момчетата. Надявам се повече хора да бъдат като тях и да приемат всичкото това нещо като едва ли не един морален дълг към хората, които винаги са се грижели за тях и изобщо към ситуацията, която е в момента в държавата", споделя Стефанов.

Той е категоричен, че помощта е от значение, но най-важно е какво говори постъпката на играчите за тях като хора.

Снимка: Lap.bg

"Всякаква помощ в тези моменти е добре дошла за всички. Дали ще са 5 лв., 500 лв. или 500 милиона - има значение, но най-големият плюс е, че хората отчитат своята отговорност и се опитват да помогнат по някакъв начин. Финансовото изражение в случая не е от голямо значение. Моралното е по-важно.", продължава президентът на "белите".

Играчите признават, че намаляването на заплатите няма да се отрази на финансовото им състояние.

"За нас не е проблем и мисля, че за повечето футболисти няма да има проблем, още повече, че със ситуацията сега, която е, с наложената карантина, си стоим вкъщи и са по-малко разходите.", откровен е Георги Петков.

Снимка: Lap.bg

Въпреки съкращението на заплатите, Галин Иванов беше един от първите български футболисти, които направиха дарение за борбата с коронавируса.

"Личната ми причина е, че в трудни моменти трябва да се помага. В случая не мога да не отбележа инициативата на народния представител Пламен Тачев, която аз искрено и лично подкрепих и искам да подканя повече хора да се включат в такива кампании. Нека бъдем силни, нека не се страхуваме, да не се предаваме, да бъдем единни и да вярваме, че съвсем скоро ще можем да радваме футболните фенове.", призовава Галин Иванов.

bTV призовава: останете си вкъщи!