Лидерът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович има 18 титли от Големия шлем, 82 отличия от турнирите на АТР, милиони в банковите си сметки и една... улица.

При това не в родната му Сърбия, а в Косово!

Преди дни официално името на пътя към село Грънчар беше сменено. Така че една от четирите улици вече е "Новак Джокович".

Нужда от нова табела няма. Местните избрали да кръстят улицата си така още през 2015 г., а сега административната промяна е факт.

"Така искаме да му благодарим за цялото внимание и помощ, които отделя на Косово", каза кметът на община Клокот Божидар Деянович. 

Решението на местното население беше посрещнато с възторг в Сърбия. В село Грънчар живеят предимно албанци. 53% от жителите се самоопределят за такива, а 46% - за сърби. Според кмета, именно албанците са инициирали смяната на името на улицата. Такова уважение към сърбин предвид войната от края на ХХ век, която взе близо 15 000 жертви, е рядкост.

И докато за Косово кръщаването на улица на Новак Джокович е прецедент, в Сърбия по такъв начин засвидетелстваха уважението си към него в Жича, близо до град Кралево, както и в етно селището, изградено от световноизвестния филмов режисьор Емир Костурица - Дървенград.