Всички футболисти от италианската Серия "А" може да бъдат подложени на ваксинация срещу коронавирус. Информацията идва от един от членовете на Италианската федерация - Франческо Браконаро. 

Той заяви, че подобен ход е обсъждан и би обхванал само футболистите с професионални договори - тоест от Серия "А", Серия "B" и Серия "C".

Снимка: Facebook

"Ваксинирането на всички професионални играчи в Италия е възможност, която трябва да бъде обсъдена. След като това е въпрос с обществено значение ще е безсмислено да бъдат ваксинирани едни, а други не. Съгласен съм с президента на Лигата Франческо Гирели, който е на мнение, че всички футболисти трябва задължително да бъдат ваксинирани", заяви Браконаро пред местно радио.

"Като се има предвид през какво минахме последните 10 месеца - просто няма алтернатива. Все още не сме дискутирали този въпрос с медицинската комисия, но смятам, че е добра идея играчите да бъдат ваксинирани", добави още той.

Снимка: Getty Images

Асоциацията на футболистите обяви преди дни, че би одобрила подобен ход.

Италия беше една от най-засегнатите страни от пандемията в началото на годината. В страната са регистрирани над 2 млн. случая на заразени и над 73 000 починали след положителни проби за COVID-19.

Тежката ситуация в страната принуди местната футболна федерация да постави на пауза първенствата за 103 дни между март и юни. Все още не е позволено присъствието на фенове по трибуните. 

Наскоро решение на правителството, свързано с футбола, предизвика недоволство в страната. Играчите бяха разпуснати за коледните и новогодишните празници, като част от тях решиха да посетят родините си или да отидат на екскурзии. След прибирането им в Италия те няма да подлежат на задължителната 14-дневна карантина.