Родната борба отпразнува успехите на европейското първенство в Рим, на което България завърши на второ място в неофициалното класиране по медали с 6 отличия.

За първи път от 2005 г. страната ни имаше трима шампиони – Едмонд Назарян (55) при класиците, Миглена Селишка (50) и Мими Христова (65) при жените. Сребро добавиха Даниел Александров (82), също при класиците, и Биляна Дудова (57), а Тайбе Юсеин се окичи с бронз.

Тържеството в столичен ресторант, организирано от финансовия благодетел на българската борба Гриша Ганчев, уважи и спортният министър Красен Кралев. На празненството бе и легендарният Валентин Йорданов, почетен президент на БФ Борба. А настоящият шеф на централата Христо Маринов посрещна над 100 гости.

Класиците, които вече започнаха лагер за олимпийската квалификация, дойдоха специално за тържеството от Самоков. Националите получиха много поздравления, както и пожелания да се върнат с максимален брой квоти.

И като всеки истински празник, и този не мина без торта, която бе разрязана от "виновниците" за тържеството.

От 4 март жените и класиците заминават за Будапеща, където от 19 до 22 март ще спорят за квоти за Токио 2020. Само финалистите взимат визи за олимпийските игри. Последната квалификация в най-древния спорт е в София в края на април, в която също първите двама във всяка категория ще заслужат квоти.