Авторитетното британско издание "Дейли Мейл" публикува обширен материал, в който посочи фенската групировка "Лаута Арми" като основен виновник за расисткия скандал, разразил се на евроквалификацията България - Англия. Статията изгражда един страховит образ на пловдивските запалянковци, а в нея се твърди, че те сеят терор по трибуните от 25 години.

"Те бяха в центъра на расистките сцени с тъмнокожите играчи на Англия по време на двубоя с България. Имат история с насилие и расизъм. Представяме ви "Лаута Арми" - крайна групировка от неонацисти, опорочила успеха на Англия. Носещи черно, членовете ѝ обиждаха футболистите на расистка основа и отправяха нацистки поздрави. Свързани с елитния пловдивския "Локомотив", те вече докараха наказание на клуба си заради расизъм", пише изданието.

Тук "Дейли Мейл" допуска грешка, обявявайки, че заради расисткото поведение на феновете двубоят със "Страсбург" от Лига Европа в Пловдив се е провел при закрити врата. Тогава наказанието бе затваряне само на трибуна "Спортклуб".

Материалът продължава с информация за основаването на фракцията, която "сее терор по трибуните в продължение на 25 години".

"Дейли Мейл" добавя, че членовете на "Лаута Арми" са били изведени от стадиона след предупреждението за расизъм в снощния мач.

"Лаута Арми" си е изградила репутацията на една от най-жестоките. В Youtube има видеа, на които се вижда как ултрасите се бият с такива на градския съперник "Ботев". На едно от тях те преследват по магистралата фенове на "Ботев", отказали да вземат участие в предварително организирания бой", пише още "Дейли Мейл".

Изданието припомня и как през 2009 г. играчи и треньори на двата отбора се сбиха на терена, а феновете нахлуха, хвърляйки бутилки и димки. "Дейли Мейл" добавя и, че през същата година "Лаута Арми" атакува с бейзболни бухалки привърженици на "Берое", след което влезе в сблъсъци с полицията. Споменато е още за ексцесиите от страна на феновете на "Локомотив", заради които бе спряно дербито с "Ботев" през 2014 г.

Припомняме, че преди евроквалификацията между България и Англия друго издание от Острова - The Telegraph, публикува сходен материал, чийто фокус бе върху привържениците на "Левски".