Един от съперниците на България в квалификациите за европейското първенство по футбол през 2020 г. - Черна гора, остана без селекционер. Днес (8 юни) Любиша Тумбакович и бил уволнен след извънредна среща на Изпълкома на местната федерация.

Причината е отказът на родения в Белград специалист да води отбора в последния мач - равенството 1:1 срещу Косово. По този начин той изрази несъгласието си с признаването на държавата. Политическият спор се води от 2008 г. насам, когато Косово обяви независимост от Сърбия. Черна гора е сред държавите, които признават съществуването ѝ, но Сърбия не е. 

В позицията на Футболния съюз на Черна гора се казва, че с решението си да не води тима в този мач, Тумбакович, който е национален селекционер на Черна гора от 2016 г. насам, е поставил политиката преди футбола, а двамата футболисти - Филип Стойкович и Мирко Иванич, са били под натиск на външни групи.

Снимка: Getty Images

"Изпълнителният комитет на Футболния съюз на Черна гора проведе днес извънредно заседание заради случилото се с мъжкия национален отбор по време на мача от третия кръг на квалификациите за Евро 2020 срещу Косово.

Членовете на Изпълнителния комитет стигнаха до единодушно заключение да бъде сменен досегашният селекционер на отбора Любиша Тумбакович заради решението му да не води тима в тази среща. Това е неприятна изненада и нарушаване на професионалните отношения, указани с договора му.

Също така Изпълнителният комитет реши националният отбор по време на мача срещу Чехия да бъде воден от тандема Миодраг Джудович и Драгойе Лекович.

Членовете на Изпълнителния комитет изказват огромното си съжаление, че членове на определени кръгове оказаха натиск и в този важен мач за националния тим не играха Филип Стойкович и Мирко Иванич. В този случай неща, които не са свързани с футбола и спорта, победиха"се казва в становището.

Освен че Тумбакович не води отбора, с националната фланелка на Черна гора отказаха да играят двамата споменати футболисти. Те също са родени в Сърбия.

Черна гора и Косово ще се срещнат още веднъж в квалификациите. През септември 2019 г. двата отбора играят в Прищина.