Така ценният гол на чужд терен във футбола скоро ще бъде в миналото. Комисията, отговорна за правилата в турнирите под шапката на европейската футболна централа УЕФА, е решила да отмени своеобразното предимство на един от двата тима.

За да влезе в сила промяната решението трябва да бъде одобрено от Изпълнителния комитет на УЕФА. Според британското издание "Таймс" това ще се случи съвсем скоро.

Снимка: Getty Images

Правилото за гол на чужд терен се прилага при елиминационни мачове от 56 години насам. Според него, при равенство в елиминациите, напред продължава отборът, вкарал повече попадения като гост. От УЕФА обаче отчитат, че вече домакинското предимство не толкова ключов фактор.

Снимка: Reuters

"В момента е много по-лесно да вкараш гол като гост, отколкото през седемдесетте и осемдесетте години, когато футболът беше по-ниско резултатен и стадионите бяха по-неприветливи. Домакинското предимство вече не е значим фактор", казва източник на "Таймс" от УЕФА.

Един от последните значими сблъсъци, в които беше приложено правилото, е между "Байерн" Мюнхен и "Пари Сен Жермен". Двата тима се срещнаха на четвъртфинал в Шампионската лига. Общият резултат след реванша беше 3:3, но парижани продължиха напред, тъй като бяха вкарали 3 гола в Мюнхен, а съперниците им - 1 в Париж.