Генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис потвърди появилите си в някои западни медии информации, че до края на седмицата е възможно "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Ювентус" да бъдат изхвърлени от евротурнирите.

В изявлението си той е категоричен, че създателите на Суперлигата трябва да понесат последствията за действията си, които разбуниха духовете във футболния свят.

"Ако не спазват правилата, може да бъдат извадени. Всичко зависи от тях. Всички останали клубове от Суперлигата приеха техните наказания. Това няма да бъде лично решение на президента на УЕФА Александър Чеферин или на изпълкома. Нито той, нито аз можем да се бъркаме в работата на юристите на организацията и на отделните комисии", обяви Теодоридис пред испанския "Марка".

"Трите клуба ще имат право да обжалват пред Спортния арбитражен съд. Ние уважаваме върховенството на закона. Понякога печелим делата, друг път губим, но винаги се съобразяваме с решението на съда. УЕФА има независима правна комисия, чиито решения са разглеждат от независимия Спортен арбитражен съд. Това гарантира спазването на законите, приети от Европейския съд и съобразени с правата на човека", допълни генералният секретар на УЕФА.

Късно вечерта на 19 април бе обявено създаването на европейска Суперлига с участието на 12 отбора - "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Арсенал", "Челси", "Тотнъм", "Барселона", "Реал" Мадрид, "Атлетико" Мадрид, "Интер", "Милан" и "Ювентус".

Само два дни по-късно английските клубове се отказаха от проекта под натиск на феновете, местните си футболни асоциации и правителствата. Те бяха последвани от "Атлетико" Мадрид, "Интер" и "Милан".

Така верни на проекта "Суперлига" останаха "Барселона", "Реал" Мадрид и "Ювентус". На 25 май бе потвърдено, че срещу трите клуба е заведена съдебна процедура от страна на европейската футболна централа.

УЕФА вече наложи финансови санкции на разкаялите се клубове.