УЕФА ще се възползва от резерва си в размер на 600 млн. евро, предоставяйки средствата на клубовете, засегнати най-много от пандемията. Президентът на централата Александър Чеферин заяви, че тази сума няма да разклати управляваната от него структура.

Словенецът отново подчерта, че страните, които са решили да прекратят първенствата си и да обявят служебни шампиони, рискуват изваждане от европейските клубни турнири.

Преди по-малко от седмица Белгия стана първата на Стария континент, в която сезонът бе прекратен. а "Брюж" завоюва титлата в местната Юпилер лига.

Чеферин обаче изпадна в неловка ситуация след интервюто си пред германската телевизия ZDF. В него той заяви, че финалът в Шампионската лига през този сезон трябва да се проведе най-късно до 3 август.

Малко след това УЕФА опроверга информацията. От централата са категорични, че конкретни дати не са дискутирани и няма да се рискува здравето на хората, докато няма позволение от властите за провеждане на мачове.

Заради COVID-19 Шампионската лига, Лига Европа, както и всички международни мачове под юрисдикцията на УЕФА бяха спрени до второ нареждане. В момента приоритет на централата и на нейния ръководител Александър Чеферин е отделните първенства да се доиграят, тъй като евентуално анулиране на кампанията би довело до огромни финансови загуби за клубовете. Отлагането с година на Евро 2020 улесни пренареждането на футболния календар, но всичко зависи от това кога ще бъде овладяна заразата с коронавируса.

bTV призовава: останете си вкъщи!