УЕФА разработва различни сценарии за прекрояване на футболния календар в Европа. Президентът на централата Александър Чеферин обаче призна, че сезонът ще бъде загубен, ако първенствата не се подновят до края на юни.

"Това е драматичен момент. Най-важният фактор е здравето на хората и излизането от кризата с коронавируса - заяви той в интервю за италианското издание "Ла Република". - Разбира се, прекъсването на футбола символизира спирането на Европа и света. Не знаем кога ще приключи тази пандемия, но имаме план А, В и дори С. В контакт сме с лигите и клубовете, създадохме работна група. Ще се наложи да изчакаме както всеки друг сектор".

Чеферин разкри и какви са трите варианта за подновяване на първенствата. "Можем да стартираме отново в средата на май, в средата на юни и в края на юни. Ако не успеем, сезонът вероятно ще бъде загубен. Има и предложение сезонът да приключи в началото на следващия, който да бъде отложен и да започне малко по-късно. Ще видим кои са най-добрите решения за различните лиги и клубове"

"Трудно е да си представим мачове пред празни трибуни, но на този етап не знаем дали въобще ще подновим футбола. Мога да кажа, че не обмислям финали на европейските клубни турнири без зрители".

Двубоят на "Местая" между "Аталанта" и "Валенсия" от 1/16-финалите в Шампионската лига се игра пред празни трибуни, но УЕФА понесе сериозни критики заради решението си този мач изобщо да се състои.

"По това време все още се играеше футбол навсякъде в Европа. Феновете, които се събраха пред стадиона, бяха под юрисдикцията на испанските власти. Получихме и идиотски обвинения относно първата среща в Милано. На 19 февруари никой не знаеше, че Ломбардия ще се превърне в център на епидемията. Кои сме ние, за да вземаме подобни решения? В тази ситуация има отговорни органи".

На този етап само едно първенство в Европа се провежда по план – това в Беларус. Футболът в България бе прекратен на 13 март, а в началото на тази седмица БФС и клубовете обсъждаха евентуално подновяване на 1 или на 15 май. От Националния оперативен щаб определиха тези дати като нереалистични.

Европейското първенство, което бе планирано за лятото, ще се проведе след година.

bTV призовава: останете си вкъщи!