Три състезателки по вдигане на тежести от Китай с титли от олимпийските игри в Пекин 2008 бяха уличени в употреба на допинг.

Други осем медалисти от Русия, Казахстан, Азербайджан, Украйна и Беларус също са хванати със забранени стимуланти след повторното отваряне на пробите им от олимпийските игри в Пекин.

Международната федерация по вдигане на тежести уточни, че положителните проби от Пекин са 11 и са за различни видове забранени стимуланти. Новите наказания пък са част от дългата серия скандали, които могат да отнемат правото на вдигането на тежести да участва на олимпийски игри. А повторните анализи от 2008-а и 2012-а продължават.

Китайките Лей Цао (75 кг), Чунхун Лю (69 кг) и Сеся Чун (48 кг) са дали положителни проби за GHRP-2, който стимулира отделянето на хормона на растежа. В пробата на Лю са открити следи и от сибутрамин, който подпомага редукцията на телесното тегло.

Сред уличените в употреба на допинг е и Андрей Рибаков от Беларус, който е световен рекордьор в категория до 85 килограма. Той остана със сребро в Пекин. Останалите са Анастасия Новикова от Беларус, Мария Грабовецкая и Ирина Некрасова от Казахстан, Хаджимурат Акаев и Дмитри Лапиков от Русия и Наталия Давидова и Олга Коробка от Украйна.

Четирима други тежкоатлети от Пекин, които не спечелиха медали, също попаднаха в черния списък. Сред тях са Мая Манеза от Казахстан и Ирина Кулеша от Беларус, които стъпиха на подиума четири години по-късно в Лондон, но са наказани заради положителни проби именно от олимпийските игри през 2012-а.

През юни и юли бяха наказани още десетима състезатели от турнира по вдигане на тежести в Пекин, петима от които са медалисти. До момента обаче е отнето само едно отличие - сребърното на туркинята Сибел Йозкан в категория до 48 килограма.