След 3 златни и едно сребърно отличие, България има и бронз от европейското първенство по вдигане на тежести в Москва. Петия медал в кошницата постави 21-годишният Валентин Генчев.

Той се класира трети в категория до 67 кг с двубой от 315 кг. Българинът, който през 2019 г. спечели бронз на първенството на Стария континент до 20 години, дебютира при мъжете по отличен начин. 

Другият наш представител в категорията - Петър Ангелов, остана седми в крайното класиране.

Двамата българи завършиха изхвърлянето с по 138 кг без неуспешен опит. Генчев вдигна 132, 136 и 138 кг, а Ангелов - 130, 135 и 138 кг. 

В изтласкването старозагорецът се справи със 168, 173 и 177 кг, което му осигури бронз в цялостното класиране и сребро в движението.

Ангелов завърши с двубой от 300 кг.

Шампион с 323 кг е турчинът Мохамед Озбек, а втори е италианецът Мирко Дзани с 318 кг.

Валентин Генчев тренира при Стоян Стоянов в Стара Загора. Петър Ангелов състезател на клуб "Христо Бъчваров" - Сливен, а негов баща и треньор е бронзовият медалист от олимпийските игри в Атланта през 1996 г. Севдалин Минчев. Най-предното му класиране досега беше 7-ото място на европейското преди две години в Батуми.

С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронзът днес на Валентин Генчев. Родните тежкоатлети са лидери и в общото подреждане с всички отличия в движенията със 7 златни, три сребърни и два бронзов медала.

Утре (6 април) на подиума в Москва ще вдига един българин. В олимпийската категория до 73 кг ще проследим опитите на европейския първенец от Батуми 2019 и младежки олимпийски шампион от Нанджин 2014 Божидар Андреев.