Един от първите треньори на Кубрат Пулев - Борислав Бояджиев заяви, че, за разлика от претендента за световната титла Карлос Такам, Кобрата е избрал здравето си пред парите. 

Българинът трябваше да излезе на ринга на 28 октомври в Кардиф в мач за световната титла срещу Антъни Джошуа, но се отказа заради контузия. Неговото място зае третият в ранглистата на IBF - камерунецът Карлос Такам.

"Чисто професионалното отношение на Кубрат към спорта не би трябвало да му позволи да излезе по този начин на ринга, защото след това никой няма да го пита дали е бил контузен, а той няма да бъде на 100% готов. Когато става въпрос за мач за световната титла, това е безкрайно важно. Не говорим за републиканско първенство или демонстративен мач, а за среща, която искат да гледат милиони хора по света и те искат да видят подготвен състезател. Самият Кубрат нееднократно ми е казвал, че не иска да вземе парите, а световната титла. Това са различни неща. Този, който иска да вземе парите, го видяхме - Карлос Такам. Договорът беше подписан за час и половина. Такива Такамовци има много!", заяви Бояджиев в студиото на "120 минути".

Специалистът разясни и каква е точно контузията на българския боксьор, като предвиди, че той ще се възстановява от 4 до 6 седмици.

"На Кубрат контузията не му позволява да изпълнява силни удари със силната си дясна ръка. Има разкъсване в гръдния мускул. Сериозна контузия за мач за световната титла. На всеки един спортист са му се случвали подобни травми. Възстановяването трае 4-6 седмици. От тази гледна точка, това е "малкият дявол", защото при цялостно разкъсване на мускула би трябвало да се стигне до операция и да отнеме месеци. Към датата на мача обаче е сериозно, защото болката, която той чувства, прави психологически рефлекс и не му позволява да нанася удари с максимална сила. Опитали са да го излекуват медикаментозно, но мнението на докторите в Германия е, че е можело да се стигне до разкъсване по време на мача", каза той.

"Трябва да бъдем горди с Кубрат като нация. Той е богатство. Имаме един от петте най-силни боксьора в момента в света. Трябва да оценим това, защото сме склонни да го правим, само, когато загубим нещо. Сега го имаме, но не го ценим. Започваме да обясняваме как симулира и се е уплашил. Трябва да го оценяваме, защото една малка България я гледа светът. След 5 години, когато загубим Кубрат, заради напреднала възраст и т.н., и той се откаже и няма нищо такова, ще се сещаме с умиление за него и ще се ядосваме, че не сме го подкрепяли, когато е трябвало", добави още Бояджиев.

Снимка: Lap.bg

Той заподозря и малкото време за подготовка като причина за контузията на Пулев. Самият Кубрат се оплака, че промоутърската му агенция "Зауерланд" е сключила договор за мача, без да се допита до него или треньорския му щаб.

"Заради малкото време със сигурност е бил на по-сериозни тренировки. Джошуа знаеше за мач на 28 октомври още на 1 юни, само не знаеше срещу кого. Чакаше Кличко да каже приема ли реванша или ще се откаже. Според мен промоутърите от "Зауерланд" решиха да изтъргуват Пулев, за да се състои този мач. Не знам какви са техните финансови ползи от това. Те не водиха преговори за по-дългосрочна подготовка, а приеха първата дата, която беше предложена", категоричен е той.