Григор Димитров прави поход на Откритото първенство на Австралия. Той се класира за 1/4-финалите за четвърти път, а следващият му съперник е руснакът Аслан Карацев.

Наскоро световният номер 21 започна работа с нов треньор - аржентинеца Данте Ботини, който дълги години бе наставник на Кей Нишикори.

41-годишният специалист даде интервю за сайта ATPTour.com, където разкри повече подробности за съвместната си работа с българина. 

- Григор каза, че ви се е обадил в края на миналата година, защото е усетил, че ще си паснете и то не само на корта. На същото мнение ли бяхте?

- Обади ми се през ноември и каза, че иска да се срещне с мен. Прекарах три дни с него в Монако. Говорихме много за живота, за тениса, за това как виждам играта и неговия тенис. Паснахме си наистина много добре от самото начало. Той беше щастлив и след няколко дни ми се обади и каза, че би искал да започне да тренира с мен. Това беше една добра среща.

- Познавате отдавна Григор, но имахте ли идея веднага какво искате да подобрите в неговата игра?

- Григор играеше на двойки с Кей и го познавам много добре като играч. Знаех потенциала му, но честно казано той ме изненада. Още по-добър е от това, което си представях за него. Той е невероятно талантлив. Нещата, които може да прави на корта, са невероятни. Знам върху какво да работим още и какво може да се подобри.

Снимка: Getty Images

- Колко е талантлив Григор според вас?

- Той прави нещата, които са трудни, много лесни. Лесно успява да се събере, когато нещата не се получават. Не говоря само за невероятните му удари, а и за това колко лесно обработва грешките, които допуска, за да се подобри. Ако го накарам да направи нещо, той го прави веднага. Получава му се без да е нужно да го тренира с дни и дори седмици.

- Григор е на 29 години и може би си мислите, че с напредването на възрастта ще бъде по-трудно да направите промени в играта му?

- Когато остаряваш, е по-трудно да се променяш. Но всички, включително топ играчите, преминават през промени. Тенисът се променя. Това е еволюция. Така че трябва да се адаптирате и да промените някои неща. Не казвам, че Григор ще се промени драстично, само няколко неща и очевидно той е готов да го направи.

- Има ли нещо, за което вярвате, че Григор може да подобри?

- Мисля, че най-важният елемент за Григор е да остане психически фокусиран и да остава по-дълго в това състояние. Трябва да се довери на физическата си кондиция, която е страхотна. На скоростта и начина, по който се движи. Всички знаем, че притежава нужните удари. За мен е важно да остане спокоен и да осъзнае, че има всички оръжия за игра. Не му е нужно да бърза.

Снимка: Twitter

- Едно от нещата, с които Григор се гордее, е неговата доброта. Какво означава това за вас?

- Супер добър е като човек. Знаех, че е такъв, но не го познавах отблизо, както през последните месеци. Грижа го е за останалите и това ми харесва в него. В това отношение сме еднакви. Разбираме се много добре. Обича да говори, да задава въпроси. Разговаряме много, разхождаме се и не говорим само за тенис, а и за живота. Важно е не само за него, а и за мен.

- Отлетяхте за Мелбърн от Лос Анджелис, но бяхте поставен под карантина. Григор беше в друг самолет и успя да тренира. Как помагахте на Григор в тренировките от хотела?

- Бях в контакт с него всеки ден и му казвах неща, които исках да прави. Бях в контакт и с треньора на Давид Гофен, който ръководеше тренировките. Казвах му неща, които бих искал да правя аз на корта, и той ми помогна, захранвайки Григор с няколко топки. Много съм благодарен на Жермен Жигунон, треньора на Гофен.

Снимка: Getty Images

- Понякога отнема време на играч и треньор да свикнат да работят заедно. Но при вас не е така - Григор вече е на четвъртфинал от Големия шлем. Какви съвети му давате в този важен момент?

- Не променям нищо, защото предстои четвъртфинал или осминафинал. Не ме интересува. Просто трябва да продължаваме да правим същите неща, които сме правили, и след това да вървим ден за ден, мач след мач. Поддържам нещата прости и абсолютно същите, както сме правили.

- Григор ще бъде фаворит на четвъртфиналите срещу квалификанта Аслан Карацев. Как ще предпазите Григор от евентуално подценяване - все пак неговият опонент беше №114 в света преди турнира?

- Григор знае, че никой не стига без причина на четвъртфинал. Очевидно човекът играе много добър тенис, той е много опасен. Григор трябва да се съсредоточи върху играта си. Просто тренираме, работим върху някои удари, това е всичко. Няма значение кой е срещу него. Той просто трябва да се съсредоточи върху неговата игра.

Снимка: Getty Images

- Говорихте ли за целите, които искате да постигнете?

- Разбира се. Но не за конкретни неща. Не си поставихме конкретна цел и преди този сезон. Ще поговорим за това по-задълбочено след този турнир. Обсъждахме как виждам играта му и къде според мен заслужава да бъде. Той също искаше да го чуе. Много съм амбициозен в това отношение и той също. Дано стигнем максимума. Сега искам да запази същото постоянство и психологическа настройка, която има. Много е амбициран в хода на турнира и отпуснат ментално. Това очаквам и това искам да видя.

- Ако искате да видите Григор да прави едно нещо през останалата част от турнира, какво би било то?

- Да поддържа същата последователност и същия манталитет, които показа досега. Той беше много сдържан, спокоен и позитивен през целия турнир. Това бих искал да видя и до края.

Снимка: Getty Images

Димитров ще се изправи срещу Карацев във вторник, след 6:00 ч. сутринта. При успех българинът ще изравни най-доброто си класиране в Мелбърн - полуфинал от 2017 г.