Фенове на "Левски" поискаха мажоритарния пакет акции. От Тръст "Синя България" планират създаването на дружество, в което да бъдат прехвърлени 50% + 1 акция от дяловете в клуба.

През 2015-а година привържениците на "Левски" чрез Тръст "Синя България" получиха 10% от акциите на клуба, дадени безвъзмездно от тогавашните собственици - Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов. Сега от Тръста предлагат ново прехвърляне на акции в ново сдружение. Този път обаче амбицията е фенове да бъдат мажоритарен собственик на "Левски".

Снимка: Lap.bg

Към момента основният дял е притежание на Наско Сираков - 86,6%. Предложението на "Синя България" е голмайстор номер едно в историята на клуба да прехвърли минимум 40% + една акция на ново дружество, което да бъде собственост на привържениците на клуба, а Тръстът, като миноритарен собственик, да прехвърли изцяло своите 10%.

"Идеята е това сдружение да бъде мажоритарен собственик на "Левски". Ясно е, че ще трябва г-н Сираков да даде своите акции. Това са неща, които ще бъдат изчиствани във времето. Г-н Сираков на първото Общо събрание обяви, че негов план е до 2 години "Левски" да се върне на левскарите", каза членът на УС на "Синя България" Момчил Лазаров.

Снимка: Lap.bg

Подкрепа за подобни действия има и от треньора на "сините" Станимир Стоилов. "Ние имаме някаква идея, която дайте да не се опорочава. Да се постъпи точно, че става въпрос за честност и почтеност. И Сираков има, от това което съм чул, има желание да се случи, но трябва да се събере сериозна бройка левскари - 15-20 хиляди души, за да се установи това движение", коментира Стоилов.

Дружеството, което може да се превърне в мажоритарен собственик на "Левски", към момента не е създадено. Няма внесена яснота също по какъв начин то би могло да финансира клуба и кои фенски организации със свои представители биха се включили в управлението.