Тръст "Синя България" обяви плановете си за финансово  подпомагане на футболен клуб Левски. Организацията на привържениците ще създаде съвместно  дружество с ПФК Левски АД с 50 на 50 процента участие, което ще  се грижи за маркетинга, мърчандайзинга и медиите.  От тръста имат договорка за това, като печалбата ще остане изцяло в полза на клуба.

Представителят на „Синя България” Васил Колев разкри, че организацията е готова с план за действие, но първото условие е да имат представител в Управителния съвет на ПФК Левски. „Имаме ясна концепция за действие. Приемаме, че влизаме в УС и тогава продължаваме. Ако не влезем, това ще създаде криза в  отношенията със (собственика) г-н Тодор Батков", каза Колев.”Батков пое ангажимент да даде безвъзмездно 15 процента от  акциите на Тръста  срещу конкретни икономически ангажименти за частично финансиране на клуба. Дали ще бъде половин, или един милион, няма конкретно  определена сума. Ще седнем и ще се уточним с Батков за  конкретните ангажименти по придобиването на акции. Няма да бъдат свързани с конкретна цифра, която ние да изсипем на "Герена".  Това няма да се случи по този начин. Първо трябва да се допълни  УС до Нова година. Засега имаме две кандидатури. Днес ще  предложа и трети човек. Говорихме и с г-н Иво Тонев, който е  евентуален бъдещ председател на УС. Той каза, че още не е взел  решение дали да поеме поста. Ще се водим и с него по-късно днес. Той има кандидати, и Батков има кандидати. Общо от десетина  имена трябва да изберем трима експерти, които да допълнят УС",  сподели Колев.  

"Оптимист съм, че сме готови и ще свършим работата, която се изисква от нас. Не мога да предвидя в тази ситуация как ще се  държи г-н Батков. Не знам дали още сега ще започнем преговорите, или ще ги оставим за след празниците. Нашето желание е това да  стане възможно най-скоро, още по Коледа, защото каузата "Левски" е най-важна", допълни той. Икономистът Любен Цонков обяви, че първата и основна задача  на Тръста е приходната част да бъде по-голяма от разходната. "Г-н Батков обяви 8 милиона разходи за следващата година.  Затова Левски трябва да започне да печели повече от маркетинг,  мърчандайз, реклама, работа с медиите. Левски не е взел пари за  нито един свой юноша с изключение на Антонио Вутов, а в школата  се вливат поне по 1 милион лева на сезон. Доста юноши играят в  отбори от "А" и "Б" група, но няма приходи", каза Цонков.  

"Ще се ангажираме с подобряване на управлението на футболния клуб, а не с конкретна сума. Целта на Тръста е Левски да не  зависи от никого, от благодетел, определен бизнесмен. Идеята ни  е да има 10, 20 50 хиляди членове, които да осигуряват  финансирането на клуба", допълни той. Тръстът предвижда създаването на "Бизнес клуб" за левскари с по-големи възможности, които са готова да дават членски внос от 1000 лева на година.

"В момента Левски губи около 400 хиляди лева на месец, ние  ще се ангажираме с 15 процента от тази сума. Трябва да уточним  формата как да ги дадем. Ние ще очакваме от другите акционери да внасят тяхната част за покриването на останалите 85 процента.  Няма как да се случи така, че това да става с отпускането на  заеми на дружеството, както е било досега", каза Колев.  

"Имаме стройна концепция как да изкараме голяма част от тези пари. Първото нещо, което ще направим в началото на януари, е  да създадем "Бизнес клуб" с по-специално членство в Тръста,  което ще струва по 1000 лева на година. Очакванията ни са за  приходи от 300-400 хиляди лева на година от тази нова формация.  Това са около половината от парите, които бихме имали като  ангажимент към клуба. Амбициозен проект е да направим телевизия  "Левски ТВ" с абонамент. Само този проект може да осигури  останалата част от необходимата сума, която да допълни вноската  ни. Амбицията ни е да превърнем Левски в самоиздържащ се клуб.  Вярваме, че Левски е една от малкото марки в България, която  може да се самофинансира и да печели", каза Колев.  От Тръста очакват и сериозно повишение на приходите от  продажба на стоки с марката на клуба. "Търговията с фен-артикули в момента на практика е с нулеви  стойности. Ако постигнем растеж само в тази насока, ще има голям скок на приходната част. Ще дадем възможност и на всеки да  рекламира", казаха още от Тръста.