Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи общата кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за домакинство на световното първенство по футбол през 2026 г. и заяви, че ще бъде срамно, ако тя не бъде подкрепена от партньорите на страната.

Нещо повече, държавният глава заяви, че ще предприеме мерки срещу страните, които не гласуват за САЩ.

"САЩ подава СИЛНА кандидатура заедно с Канада и Мексико за Световното през 2026 година. Ще е жалко и срамно, ако държави, които ние винаги подкрепяме сега се обърнат срещу кандидатурата на Съединените щати. Защо ние да подкрепяме тези държави, ако те не ни подкрепят (включително и в ООН)?", написа Тръмп в "Туитър".

За последно финалите на световното първенство се играха в САЩ през 1994 г.

Друг кандидат за домакин на Мондиала през 2026 г. е Мароко. Африканската държава ще бъде подкрепена от страните от своя континент, както и от тези от Близкия и Средния Изток. Президентът на футболната федерация на Франция също заяви, че ще подкрепи африканската държава. Мароко ще получи глас и от Русия.

Гласуването ще бъде на 14 и 15 юни. Всеки член на ФИФА има еднакъв глас при гласуването и за това се твърди, че често може да се влияе на подобни вотове.