Тъжен ден за футбола. Тъжен ден за "Рома" и тифозите на тима от Вечния град. След четвърт век на вярност към "джалоросите", Франческо Тоти изигра последния си мач за отбора, който обожава от дете.

След победата над "Дженоа" с 3:2, осигурила на "Рома" втората позиция в Калчото и директно класиране за групите на Шампионска лига, "Ил Капитано" се сбогува с феновете - над 60 000 на "Олимпико".

Великият №10 застана в центъра на терена, а плътно до него бе семейството му. Той трябваше да започне словото си, но се нуждаеше от известно време, за да събере сили.

"Моментът настъпи. Плаках всеки ден. Това беше единственият ми футболен екип. Взех решението заедно с жена ми и семейството. Бях тук 28 години... Исках да напиша нещо смислено, но аз не мога, аз изразявам себе си само чрез краката. По дяволите това време, как лети. От утре вече ще е различно. Искам да посветя това слово на вас, на всички, които крещяха "Тоти-гол". Сега всичко свърши наистина.", започна Франческо през сълзи.

Ще съблека фланелката за последен път, въпреки че не съм готов да го направя. Най-вероятно няма да бъда никога. Не е лесно. Сега ме е страх, но не като преди дузпа, по-различен страх е. Имам нужда от вас и от вашата любов. Нещо, което винаги сте ми давали. С ваша помощ ще мога да се хвърля в една нова авантюра. Благодаря на всички президенти, на "Курва Суд". Да се родиш римлянин и романист е предимство. Да бъдеш капитан на този отбор е истинска чест. Вие сте и винаги ще бъдете моя живот. Моето сърце винаги ще бъде тук с вас.

Ще сляза по тези стълби, ще вляза в съблекалнята и ще ме посрещнат, както когато бях дете, но ще си тръгна като мъж. Горд съм. Дадох 28 години любов. Обичам те, Рома!

Тоти направи продължителна обиколка по пистата на "Олимпико", в която не можеше да скрие емоциите си.