Отлагането на олимпийските игри в Токио с година все още не е официално, но започналите преговори между Международния олимпийски комитет (МОК) и организаторите в Япония, даде тласък на атлетите, които смятат именно тази стъпка за най-разумна.

В социалните мрежи се появи хаштагът #Tokyo2021. Спортистите използват именно него, за да споделят своите мисли, относно евентуалното безпрецедентно отлагане. Подобна идея се зароди заради бързото разпространяване на коронавируса в световен мащаб, която възпрепятства подготовката на атлетите и стана причина за отмяната на десетки турнири, на които трябваше да бъдат раздадени квоти за Игрите.

"Токио2021 - няма по-добро решение. Всичко друго е социално безотговорно. Как МОК и Японският олимпийски комитет могат с чиста съвест да организират едно от най-големите и важни спортни събития в света, рискувайки разпространение на глобална зараза и това то да се превърне в най-лошото в историята?", пише двукратният олимпийски шампион в десетобоя Аштън Итън.

"Отлагането на олимпийските игри не само ще успокои света, а и ще даде шанс на всички да се подготвят нормално, по честен начин и да са на добро техническо ниво за самото състезание", пише бразилският плувец и сребърен медалист от последното световно първенство Бруно Фратус.

Американският гимнастик Колин ван Виклен също подкрепи идеята.

"Въпреки че това е правилното решение, все още ми се къса сърцето. Но се радвам, че най-накрая приоритетът е здравето на спортистите. Под пълна пара продължаваме към Токио 2021"

"Правилното решение! Въпреки, че не мога да се отърва от гадното чувство за сезона през 2020 г. Преминах през огромно количество болка, тежки тренировки през зимата и бях в най-добрата си форма. Ненорманите времена изискват ненормални мерки. Бъдете здрави!", пише Артър Ланиган - състезател по модерен петобой.

Бронзовата медалистка от Рио на 3000 м с препятствия Емма Кобърн е категорична, че мечтите не свършват заради евентуалното решение.

"Мечтите ни не са отменени, а са просто отложени. Нямам търпение мечтите на атлетите да се сбъднат, но през 2021 г."

Състезателят по BMX Тори Нихог също е категоричен - "Правилното решение".

Карина Швайцер - лекоатлетката, която се състезава на 3000 м, вярва, че идеята трябва да стане факт.

"И сега работата продължава, въпреки многото пречки. Ще продължа да се готвя със същата сила, за да се насладя на такива моменти и в бъдеще"

Легендарната Дина-Ашър Смит благодари за евентуалното решение, използвайки същия хаштаг.