Денят настъпи! Светът поглежда към Токио, където след няколко часа ще бъде дадено началото на 32-рите олимпийски игри.

Част от надпреварите като футбол и софтбол вече започнаха, но церемонията по откриването стартира в 14 ч.

Игрите в Токио бяха отложени с една година заради пандемията. Въпреки притесненията на японците, най-големият спортен форум ще се проведе, макар и без зрители и при много строги мерки.

Снимка: Reuters

Церемонията по откриването ще бъде скромна и няма да има огромни реквизити и масови хореографии. Тя ще бъде насочена предимно към спортистите.

Традиционният парад на националните отборите също ще бъде много различен от обикновено и ще бъде при строги правила за дистанция.

На откриването ще присъстват едва 950 души, като сред тях ще са 15 световни лидери.

Снимка: Getty Images

Игрите в Токио включват четири нови спорта, а в програмата се завръщат бейзбол и софтбол.

Президентът на МОК Томас Бах очаква исторически игри. "Видяхме как спортистите показаха постоянство и се приспособяваха в продължение на повече от година. Това предизвикателство беше еднакво за всички тях. Ще видим големи спортни постижения и както на всички олимпийски игри, ще се родят нови звезди и ще се създадат нови легенди", заяви германецът преди дни.

България ще участва с 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосци ще са Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов.

Гроздева е най-успешният ни спортист на Игрите -  два златни (Сидни 2000 и Атина 2004) и три бронзови медала (Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004) в спортната стрелба.

За пети път на олимпийски игри ще участва голямата звезда на българската лека атлетика Ивет Лалова.

Снимка: Reuters

Очаквайте разказите от Токио на нашите пратеници Флорина Ивановa и Димитър Тасев в рубриката "Игрите на Флори и Митко" на всички bTV платформи.