Тодор Стойчев от фехтовална академия "Етрополски“ триумфира в надпреварата при кадетите на турнира "Сабята на Етрополски“, валиден за Европейската купа.

По пътя си към първото място в "Асикс Арена“ сабльорът ни, под ръководството на треньора Ивайло Воденов, победи петима състезатели, представители на силната школа на САЩ, а на финала се наложи с 15:9 над Кирк Чайевски. С бронзовите отличия си тръгнаха американците Колби Харли и Олександр Кушков.

Стойчев получи златния си медал и специални поздрави лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който е патрон на състезанието. В залата беше и вицепрезидентът на Българския олимпийски комитет Любо Ганев.

Снимка: Българска Федерация Фехтовка

"През последните 3-4 месеца Тодор показа невероятен растеж с помощта на треньора си Ивайло Воденов. През октомври на старта в Унгария отпадна в боя за влизане сред първите 32. И тогава играеше сериозно, но му липсваше боева практика. Миналата седмица в Турция стана шести. Оказа се, че подобрява устремно играта си и показва висока класа, концентрация и постоянство. Представянето в София му дава сериозни шансове за отлично класиране на европейското първенство за кадети и младежи през февруари в Пореч (Хърватия), защото там няма шанс да се изправи срещу няколко силни сабльори от САЩ, Унгария, Русия или Турция. Държавите ще участват с по четирима фехтовачи, а тук отборите бяха от по 20 състезатели. Световното първенство за кадети е през април в Солт Лейк Сити и там също ще чакаме победи"

Снимка: Българска Федерация Фехтовка

"Всички в "Асикс Арена“ ликуваха, защото при кадетите не сме имали такава победа от 6-7 години, когато турнира спечелиха Панчо Пасков и Любослав Бурнев. Тодор показа, че идва ново поколение сабльори, тръгнали по пътя на легендата", каза президентът на фехтовална академия "Етрополски“ Запрян Ванчев.

В отборната надпревара при кадетките тимът на България се класира на 14-о място.

Утре 11-ото издание на "Сабята на Етрополски“ продължава с отборната надпревара при кадетите и индивидуалните боеве на кадетките.